
SCHEDULE OF QUESTIONS AND ANSWERS 

BV1099/2024 – SUPPLY AND DELIVERY OF PROTECTIVE CLOTHING FOR A PERIOD ENDING 30 JUNE 

2027 
 

NUMBER QUESTION ANSWER 

1. 
Could you kindly confirm the logo that needs to be printed on 

the items? 

For items 5.1.1, 5.1.2 and 5.2.1 the letters “BVM” must be printed 
on the back upper part of the jacket in white, minimum 50mm 

wide. 
 

For item 5.1.3 the letters “EPWP” must be printed on the back 
upper part in white, minimum 50mm wide. 

2. 
With regard to rainsuits you description requires a certain 
rain suit made of TAFETA materials, but the Municipality is 

currently using Rubberized rain suits. 

The rain suit must be 100% waterproof. In addition, the type of 
fabric used for the garment must either be rubber, taffeta or 

polyurethane. 

3. 
Rain suits have no SANS requirement. SANS 434 reference 

SANS requirement of reflector tape on garment 
Specifications of the rain suits will be amended as to remove 

SANS requirement 

4. 

Local manufacturers of protective gloves does not send 

gloves to be rated by SANS, hence EN standard should also 

be considered for protective gloves 

Specifications will be amended as to include the applicable EN 
standard  

5. 
Should Safety boots only have Arachna Comfart innersole as 

Arachna innersole refers to a specific brand? 
No. The specifications in terms of the Safety boots innersole to will 

be amended as to remove the word Arachna 



6. 

With reference to above mentioned tender, kindly may you 
advise the actual safety boot currently in use ,or would like to 
institute for section 5.3.3 for Solid Waste Personnel. 
Ie. Brand, make or style. 

The municipality is not brand specific and will accept any and all 
brands as long as the item meet the required specifications as 

stipulated in the tender document 

7. 

The mention regarding of an entity having an office in 
Worcester but the head office is in Johannesburg (it was 
mentioned that the entity cannot use the details of the office, 
in the area but must use the Head office information.as this 
will not be excepted, I have read page 53 of 84 there is no 
mention of this. As your team has mention the 10 points 
adjudication 

In terms of MBD6.1, page 37 of 84 clearly states that bidders must 
indicate the name of municipality where the enterprise’s registered 

office is situated. In addition, page 36 of 84 indicates what 
documents will be used to substantiate where the registered office 
is located. 

8. 

There was also mention about the sworn affidavit to not 
expire in 2025 as it must run in the same year.MY 
understanding is when a sworn affidavit for BBBEE is done 
from the day it is certified to the following year on the same 
date is when it will expire. One should  also take this 
corresponds with the CSD. documentation. 

For Sworn affidavit’s, bidders must declare that their BBBEE is 
based on a financial year prior to the certification of the Affidavit. 
For example: your declaration in terms of your Sworn Affidavit 
certified on 1 July 2024 should be based on a financial which has 
ended prior to the certification date. 
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